Franskan i modespråket

Ordet mode kommer från latinets ”modus vilket betyder sätt, fason och rytm. Med andra ord är det något som sätter en viss takt och när det kommer till kläder är det just det som definierar vad som är mode för stunden. Trender kommer och går och mode är alltid inspirerat av den rådande tidsandan när det kommer till politik, kultur och teknologi.

Inom modevärlden finns en egen vokabulär och mode har också gett upphov till kända uttryck. Det idag något omoderna ”sista skriket” kommer från franskans ”dernier cri” och användes för första gången år 1896. På den tiden var det vanligt att högröstade män utbasunerade de senaste nyheterna, varav uttrycket kom att gälla för de trender som gällde för tillfället.

Att just Frankrike gett upphov till många ord som har med mode att göra är inte så konstigt då landet har en lång historia när det kommet till kultur och skönhet. Ordet rokoko, som från början var menat i nedsättande mening, är namnet på en slags snäcka som man liknade 1800-talets asymmetriska former vid. Dekolletage betecknar kvinnors djupa urringningar och myntades i början på 1800-talet och betydde ursprungligen att kvinnans nacke och hals exponerades.

Mäns slipsar kallas i finare sammanhang för kravatter vilket är ett gammalt fransk uttryck för kroater. Kung Ludvig XIV tyckte att kroatiska officerare var så vansinnigt snygga i sina granna halsdukar att han började efterapa bruket och göra det till ett mode.

Att beskriva någonting som chic kommer också det från franskan men kan eventuellt ha tyska rötter, vilket i modesammanhang kan verka lite förvånande. Fransmännen sedan 1800-talet använt ordet för att beskriva någonting som snyggt, elegant och bra men ordet är förmodligen lånat från tyskans Schick som betyder kunnig, ordentlig, välarrangerad. Motsatsordet Kitsch kommer däremot definitivt från tyskan och betyder skräpig och gräll.