Om man älskar mode följer det sig naturligt att man lägger ner mycket tid på att följa olika trender, och följaktligen även mycket pengar på att köpa nya kläder. För att detta ska vara hållbart är det självklart viktigt att man har en strategi klar för sig gällande hur man ska finansiera dessa klädköp. Om man inte har turen att tjäna så mycket pengar att man inte behöver bekymra sig över hur mycket kläderna kostar (vilket är få förunnat) handlar finansiering av klädköp i grund och botten om att prioritera – om man vill köpa nya kläder varje månad får man välja bort något annat, till exempel restaurangbesök, konserter eller gymmedlemskap.
En annan lösning är att låna pengar när man ska investera i ett nytt plagg. Detta kan vara särskilt praktiskt de månader då det inte räcker att prioritera, till exempel om man ska köpa något som kostar särskilt mycket, som en ny designerhandväska, en vinterkappa av bra kvalitet eller ett par skor ur den senaste kollektionen. Om man inte har sparat pengar långt i förväg kan det vara svårt, eller omöjligt, att finansiera sådana stora inköp. Att låna pengar gör att man kan köpa plagget, väskan eller skorna i tid, medan de fortfarande är trendiga, och sedan betala tillbaka kostnaden pö om pö, så att månadsbudgeten håller (om man prioriterar). När man lånar ska man dock vara noga med att låna till bästa möjliga förutsättningar, genom att låna via Zmarta. Där jämför man nämligen de olika bankernas och låneinstitutens villkor först, så att man kan vara säker på att man får så bra villkor som möjligt.
Oavsett om man lånar pengar eller helt enkelt prioriterar bort något annat är det dock viktigt att man lägger upp en budget för att se till att kostnaderna går jämnt upp i slutet av månaden, vare sig de kostnaderna består av amortering och räntor på lån eller inköp av kläder.
Ytterligare en möjlighet idag, som inte fanns för 20 år sedan, är att starta en modeblogg. Detta är självklart en långsiktig lösning, då man måste jobba på att få upp antalet läsare till sin blogg, men när man har lyckats har man möjlighet att kontakta olika klädtillverkare eller klädbutiker för att höra om de är intresserade av ett samarbete. Om man har sett ett plagg ur den nya kollektionen som man gärna vill ha, kan man till exempel be om att få plagget mot att man skriver om det (och butiken) på bloggen. I vissa fall sker också det omvända, det vill säga att man blir tillfrågad om ett sådant samarbete utan att man bett om det själv. På detta sätt kan man bibehålla sitt klädintresse och sin ekonomi genom att man får en stor del av dem gratis.