Blinda och mode

Att Beethoven var stendöv då han komponerade några av sina finaste alster känner de flesta till, men att det finns blinda modedesigners och modeller är inte riktigt lika känt. Vad som kan verka vara en omöjlighet är i allra högsta grad en verklighet, vilket den Internationella modegalan Blind Fashion Show har bevisat. Den organiseras varje år i samband med New Yo

rk Fashion Week och dess modeller har antingen käppar eller ledarhundar till hjälp. Målet är att ge blinda människor en chans att vara med i modevärlden och att motverka social rasism mot dem som av olika anledningar är annorlunda.

Bianca von Stemple är en ung, blind modeskapare som specialiserar sig på handgjorda kvinnokläder. Eftersom hon inte kan se färger koncentrerar hon sig framförallt på olika material och mönster och har bland annat inkorporerat Braille i sin design. ”Det enda som är värre än att inte kunna se är att inte ha en vision”, berättar Bianca.

I Sverige har Högskolan i Borås inledd ett modeprojekt för synskadade där man diskuterar hur blinda upplever mode. Projektet har döpts till Beyond Seeing och deltagarna kommer från Sverige, Tyskland, Frankrike och Belgien och man hoppas på att kunna göra utställningar och ge blinda en chans att ta del av modevärlden.