Skomoden

En liten resa bakåt i tiden kan vara intressant när det gäller skomodet. Det var en del årtal då man kunde se exakt samma skor på alla i en viss ålder. Beroende på hur gammal du är kanske du minns vissa av dessa moden. Annars får du kolla om dina föräldrar kanske kommer ihåg och får något nostalgiskt i blicken. Senare i artikeln kan du givetvis läsa om dagens skomode men vi börjar med att resa till 80-talet. Redan på 70-talet lanserades moonboots och det dröjde inte länge innan alla ungdomar bar dessa och de var populära en bra bit in på 80-talet. Det positiva var att de var varma men det negativa var att efter en hel dag med dessa på fötterna blev man lite väl varm. De var breda och rejäla men vägde inte speciellt mycket och själva skaftet var i samma material som täckjackor. En utmärkt vinterstövel var det alltså även för dem med breda och stora fötter. De tillverkas än idag i Ryssland.

Näbbstövlar, lackstövlar och platåskor

Näbbstövlar som tillverkas än idag har kommit och gått i modet. Ibland har de varit hatade, ibland har de uttryckt en ideologi och ibland har de varit senaste mode. Det fanns också en tid då man använde vita lackstövlar. Då kunde man köpa en typ av vit lackstrumpa och sedan använda den i skor som liknade ballerinaskor. När platåskorna kom på 70-talet var det många föräldrar som fasade sig över dessa. De kunde vara farliga att använda ansåg de. Även lackstövlarna ansågs vara ohälsosamma och att de kunde medföra svampinfektioner. Att det är vanligt med skoskav när man går in nya skor har många erfarit och här spelar modet inte så stor roll. En del av dagens märkesstövlar som är gjorda i hårt skinn kan lätt ge skoskav men även skor i syntetiska material. Det bästa är att gå försiktigt fram och gå in skorna innan du använder dem under längre tider. Med tunna strumpor är det lättare att få blåsor än om du använder tjocka strumpor och att vara barfota i andra skor än sandaler rekommenderas inte.

Dagens skomode och barnskor

Vad ska man ha på fötterna i vår? Eftersom färger och mönster är stort på ingång är det vad vi ska ha på fötterna också. Gärna färgglada skor i lila, orange eller grönt och när det gäller mönstrade skor är ett par blommiga pumps det perfekta valet. Sneakers är alltid rätt på våren och i år får de gärna ha lite detaljer som snörning med sidenband eller också ska de vara lila eller till och med silverfärgade. Vad ska då barnen ha på fötterna? Först och främst ska de ha funktionella skor och viking skor har snyggt skomode för barn och deras skor och stövlar är även snälla mot fötterna. Regn är ju tyvärr ganska vanligt i vårt land och då är ett par bra gummistövlar ett måste. De hittar du i flera snygga färger som barnen kommer att älska. Ett par sandaler behövs till sommaren och ett par skor som kan användas både till vardags och fest.