Mode på röda mattan

Det finns vissa stunder där en viss klänning eller utstyrsel i offentliga sammanhang fått en sådan uppmärksamhet att den för alltid etsat dess ägares och/eller skapares namn i modevärldens historielängder. Från Lady Gagas köttklänning till Marilyn Monroe’s vita klänning i gatufläkten. Här följer några klädesplagg som hamnat i denna kategori och som enligt tidningarna Glamour och ElleUK tillhör de mest kända.

  • Jennifer Lopez gröna. När sångerskan år 2000 anlände till Grammygalan i denna skira skapelse av Versace hamnade hon genast i popvärldens modetopp.
  • Liz Hurleys svarta. Denna tighta klänning som satt ihop med stora säkerhetsnålar skapades också av Versace och gjorde genast Hugh Grants okända flickvän till en av de mest eftertraktade fotomodellerna på 1990-talet.
  • Cher på Oscarsgalan. Iklädd en fullkomligt vansinnig kreation av Bob Mackie blev hon 1986 snabbt en av modevärldens mest excentriska trendsättare.
  • Sharon Stones vita dräkt i Basic Instinct. Egentligen var det kanske inte dräkten i sig som gjorde Stone känd utan snarare dess minimala kjol som avslöjade skådespelerskans privata delar. Alla minns dock vad hon hade på sig!
  • Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffany’s. Denna svarta fodralklänning I kombination med svinrygg och cigaretthållare gjorde Hepburn till en av alla tiders främsta modeikon.