Mode och miljö

Allteftersom människor idag blir alltmer miljömedvetna har modevärlden också börjat intressera sig för frågor om hur material och framställningsmetoder kan bli vänligare mot omgivningen. Modeindustrin är en av de största och dagligen bidrar den till vår planets förstörelse genom sina fabriker, bruk av kemikalier och plast liksom tryck av glossiga tidningar. Enligt modetidningen Vog

ue sys det årligen en och en halv miljon jeans i Bangladesh vilket i sin tur innebär en extrem produktion av bomull och viskos. Bara för att få fram tillräckliga mängder pappersmassa för att producera viskos huggs regnskogar ner i rasande takt i Indonesien och Brasilian och behovet tycks inte sina.

Stora klädeskedjor som H&M och Victoria’s Secret har nu lovat att bättra sig men det krävs också att människor utbildas och agerar om det skall ske några verkliga förändringar. Organisationen Rainforest Action Network uppmanar modehusen att ta ansvar och man uppmuntrar människor världen över att lägga ut bilder på sina kläders innehållsförteckningar för att utmana tillverkarna varje år den 24:e april.