Klädkod på dop

Ska du gå på dop, men inte har någon som helst aning om vad du ska sätta på dig? Var inte orolig. Många tycker det är väldigt svårt att veta vilken typ av kläder och mode som lämpar sig bra för dop.

Under sommarmånaderna kan det oftast kännas lite enklare, just eftersom ljusa plagg och sköna klänningar hör årstiden till, men ett dop kan ske precis när som helst under året och då gäller det att vara förberedd.

En ljus högtid

Det finns några saker som är bra att tänka på när man ska gå på dop. För det första är det viktigt att komma ihåg att ett dop är en dag som ska vara fylld med glädje och ljus. Det betyder att det alltid är en god idé att välja ljusa kläder, pastellfärger och mer neutrala kulörer. Klädseln ska alltså vara glad och ljus, men ändå en aning diskret. Man bör även tänka på att välja kläder som är lite finare än de vardagsplagg som man brukar ha på sig. Att klä upp sig hör högtiden till, men man behöver inte ta på sig långklänning eller vara alldeles för uppklädd (om så själv inte önskas).

Var föräldrarna har valt att ha dopet är också avgörande för vilken typ av kläder som är mest lämpliga. I Sverige är det vanligast att man har ett kyrkodop, men andra varianter kan förekomma. Vid ett kyrkodop bör kvinnor satsa på en klänning eller en dräkt av finare slag. Eftersom dopet kommer äga rum i en kyrka så bör man inte välja något som är alldeles för urringat, barbent eller ärmlöst. Rekommenderat är att man försöker undvika mörka färger eller svart.

Hur är det då med klädsel och mode för männen? När det kommer till färger gäller detsamma här. Välj ljusa färger på skjorta och slips, men på kostymen går det bra att ha svart, mörkblått eller mörkgrått om så önskas. Kostym gäller kanske främst i samband med större dop. På ett mindre dop går det bra med skjorta och en snygg blazer eller kavaj. Har du svårt att hitta kläder som passar för ändamålet kan du alltid titta in hos Johnells på nätet. Här hittar du stilrena och eleganta plagg som passar till dopet med bravur!

Skippa den svarta kavajen

Visst kan det vara skönt att slänga på den där svarta kavajen över klänningen och känna sig lite mer täckt när man ska in i kyrkan, men en svart kavaj kan snabbt förstöra vilken klänning som helst. Istället för den icke passande kavajen till klänningen kan du satsa på en blus istället alternativt en klänning med långa ärmar. Då menar vi inte att du ska ha en blus ovanpå klänningen, utan att du helt enkelt skippar klänningen helt.